Hotely a restaurace v Krkonoších počítají s tím, že na Vánoce a na Silvestra budou bez hostů i tržeb

16. prosinec 2020 09:12

Vláda rozhodla o návratu Česka do druhého nejpřísnějšího stupně protiepidemického systému PES. To mimo jiné znamená opětovné uzavření restaurací nebo hotelů a penzionů. Pro hoteliéry v Krkonoších to znamená velký problém - tržby za sváteční období jim budou citelně chybět.

Čtěte také

„To je nenahraditelné. My jedeme na doraz a spoléhali jsme na to, že tato hlavní zimní sezóna nás nějakým způsobem z toho největšího průšvihu dostane. Ale v tento okamžik to vypadá, že to dopadne špatně," říká například majitel hotelu Obzor v Peci pod Sněžkou Petr Břicháček.

Jeho hotel není ani zdaleka největší ve městě, přesto i on odhaduje ztráty za sváteční období na miliony korun.
„Denní tržba v těch hlavních svátečních dnech jen na restauraci ze sjezdovky je někde mezi 80 až 120 tisíci korun. Když k tomu potom přidáme ubytování a konzumaci hostů při silvestrovském týdnu, tak jsme někde na tržbě 250 tisíc korun denně."

A to je jen jedna část ztrát, pak tu jsou ještě nakoupené zásoby, které hotelům a restauracím zůstanou.

Čtěte také

Peníze za ně bude chtít Petr Břicháček od státu.
„To jsou škody, které my potom budeme uplatňovat podle krizového zákona. Tam má stát povinnost škody, které způsobil, hradit."

Karel Rada, ředitel hotelu Horizont, vidí vedle ekonomických i další rizika.
„Ztrácíme také důvěru našich hostů. Jak mají vědět, že když si zarezervují pobyt, tak za 14 dnů nebo za měsíc, když se otevře, že to skutečně bude."

Někteří hoteliéři věří, že pokud 23. prosince skončí nouzový stav, dokáží jejich právníci prosadit, aby opatření systému PES neplatila a i přes čtvrtý stupeň by v takovém případě otevřeli.

Hotely a restaurace prožívají hodně složité období (ilustrační foto)

Další s trochou ironie říkají, že budou muset na Silvestra otevřít, protože očekávají rekordní zájem o služební cesty - na ty se totiž vládní opatření nevztahuje.

Hotel Horizont si podobné kousky určitě nedovolí, ale i ředitel Karel Rada je zvědavý na další vývoj.
„Všechny věci jsou do 31. prosince a je zase spousta nejasností. Já nevím, může k nám 1. ledna někdo přijet?"

Čtěte také

Zatímco provozovatelé skiareálů, kteří na rozdíl od hotelů mohou v pátek 18. prosince otevřít, jsou opatrně optimističtí a říkají, že jakákoli sezóna je lepší než žádná sezóna, nezávislý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek má obavy hned dvojího charakteru. Obavu finanční.
„Veškeré rekreační oblasti tím budou postiženy na výnosu daní z poplatku, z ubytovací kapacity. Výnosy jsou tady i další, to znamená DPH, daň z příjmu právnických a fyzických osob."

A pak je tu také doprava. Na hory mohou najíždět jen jednodenní návštěvníci, což přinese obrovské kolony ráno na příjezdu a odpoledne na odjezdu. A to každý den.
„No právě. To dříve samozřejmě nebylo. Většinou se v sobotu střídali návštěvníci v zimě a potom nějaké denní nájezdy. Ale v takové míře to nikdy nebylo."

Horská střediska tedy nejspíš opravdu čekají jakékoli, jenom ne klidné svátky.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související