Hoteliéři v Krkonoších se obávají velkých ztrát. Musí mít zavřeno a netuší, kdy provoz obnoví

10. duben 2020 09:47

Prázdná parkoviště, opuštěné hotely, zaměstnanci doma. Tohle je současný obrázek většiny turisty vyhledávaných středisek v Krkonoších. Majitelé hotelů a penzionů nevědí, kdy a za jakých podmínek budou mít možnost opět otevřít. Ztráty jsou podle nich už teď velké.

„Měli bychom velikonoční výzdobu a bylo by u nás plno. Navíc podmínky letošní zimy, přestože byla taková jako na houpačce, tak jsou pořád ještě skvělé a dalo by se lyžovat," popisuje manažerka jednoho z hotelů ve Špindlerově Mlýně Jitka Hronešová, jak by to tu vypadalo, kdyby neplatila žádná omezení.

Čtěte také

Právě velikonoční svátky představují pro hoteliéry slušné tržby, protože na hory míří každoročně spousta turistů.

„Měli jsme nasmlouvané jednak Velikonoce a také různé firemní akce v průběhu dubna i května. Samozřejmě všechny tyto akce jsou stornovány," říká ředitel hotelu v Janských Lázních Marek Šustr.

Hotel je prázdný, zaměstnanci jsou doma a čekají, kdy se budou moci vrátit do práce.
„Teď takříkajíc bojujeme o přežití, abychom ustáli tyto měsíce, kdy se příjmy rovnají nule, máme zavřeno a musíme čerpat ze zdrojů, které jsme si našetřili."

Špindlerův Mlýn - horské hotely a pensiony

Na léto sice nějaké pobyty zarezervovány jsou, ale pouze ze strany Čechů.
„Většina lidí se bojí. Ale nedá se říct, že by se klienti vůbec neozývali. Každý den zaznamenáváme několik málo rezervací na letní sezónu."

„Na německém trhu vládne velká nejistota. My jsme se v oné mezisezóně navíc živili i seniorskou cestovní turistikou," doplňuje Jitka Hronešová.

Čtěte také

„Z těch zahraničních klientů máme největší podíl z Polska. A ten zájem a rezervace z jejich strany se úplně zastavily," dodává Marek Šustr.

Majitelé hotelů a penzionů už teď mluví o ekonomických ztrátách. Ty budou narůstat do doby, než budou mít možnost opět svá zařízení otevřít.

„Nad spoustou hoteliérů visí velký otazník z čeho zaplatí nájem a zaměstnance, aby si je udrželi," říká majitel infocentra ve Špindlerově Mlýně Martin Jandura.

Rozhodující pro hoteliéry bude letní sezóna. Pokud o ni přijdou, budou ekonomické ztráty hodně velké.

Spustit audio

Související