Epidemie koronaviru v kraji slábne. Některá testovací místa na covid tak zkracují otevírací dobu

20. duben 2021

V Královéhradeckém kraji ubývá lidí nakažených koronavirem. Například v neděli jich testy odhalily 43, což je nejnižší nedělní přírůstek od začátku října minulého roku. Zatím poslední zveřejněný týdenní přírůstek byl téměř desetkrát nižší, než na přelomu února a března. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Podle zatím posledních údajů krajského úřadu Královéhradeckého kraje přibylo za posledních 7 dní 503 potvrzených případů covidu-19. Před týdnem bylo nových nákaz 707 a před dvěma týdny 1258.

V kraji tak pokračuje slábnutí epidemie. Ještě na přelomu února a března v regionu v nejhorších týdnech přibylo přes 5000 nakažených za 7 dnů. Nákaza v kraji je nyní nejrozšířenější v okrese Rychnov nad Kněžnou, nejméně nakažených je na Trutnovsku.

Pokud se vývoj nějak zásadně neotočí, měly by se od pondělí 26. dubna v Královéhradeckém kraji otevřít mateřské školky pro všechny děti.

Počet nakažených koronavirem v kraji klesá, projevuje se to i na odběrových místech?
Ano. Na antigenní testování jsou o něco kratší čekací doby, některá odběrová místa s ohledem na menší zájem lidí zkracují otevírací dobu.

Čtěte také

Platí to například v Oblastní nemocnici Náchod, kde momentálně zdravotníci provádí odběry od 9:00 do 13:00 hodin, tedy 4 hodiny denně, ještě nedávno měli lidé možnost přijet až do 18:00 do večera.

Třeba v Jičíně zase na odběrových místech není tolik zdravotníků jako v předchozích měsících. Souvisí to právě s menším zájmem lidí o testování.

Pokud by se právě teď chtěl někdo na odběr objednat třeba v Trutnově nebo ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové najde ještě volná místa i na dnešek. V Náchodě nebo Jičíně jsou termíny zítra, tedy ve středu 21. dubna. Výrazně se zkrátilo čekání na test také ve Vrchlabí. Tam ještě nedávno museli zájemci čekat více než týden. Právě teď jsou tam ještě dvě volná místa na zítřek a další potom na pátek 23. dubna.

Zatímco testování pro veřejnost je dobrovolné, firmy své zaměstnance stále testovat musí. Zaznamenal jsi v poslední době nějaké problémy?
Nevím o žádných zásadních nových. Každopádně firmám se testování ne úplně líbí a považují ho za zbytečné.

Čtěte také

Tam, kde jsem se ptal, probíhá testování už vlastně automaticky. Část zaměstnanců stále chodí na testy na zmiňovaná veřejná odběrová místa.

Do větších firem ale stále zajíždí mobilní odběrové týmy a tím, že se mohou pracovníci otestovat přímo v areálu, nechybí proto potom následně při samotné práci.

Řada firem nakoupila a využívá samotesty, vybírat je možné z více než 700 různých typů a druhů. Zaměstnavatelé dostávají příspěvek 60 korun, a to třeba i za své pracovníky z Polska, kterých je tady na Náchodsku spoustu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.