Epidemie covidu-19 u nás slábne, počty nemocných klesají. Kdy a kde jsou volné termíny na testování?

6. duben 2021 10:00

Aktuálně je v Královéhradeckém kraji regionu 3836 nemocných covidem-19, vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Nemoc se v současnosti nejvíce šíří na Rychnovsku, kde za posledních sedm dní připadalo na 100.000 obyvatel 186 nově potvrzených případů. V ostatních čtyřech okresech je tento poměr o několik desítek nižší. 

Jestli s klesajícím počtem nakažených osob se také zkracují čekací doby na antigenní popřípadě PCR testy zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Ještě nedávno se například ve vrchlabské nemocnici čekalo na termín antigenního testování i týden. Jak je to teď?
Není to o moc lepší. První volné termíny má tamní odběrové místo v nemocnici za šest dní, tedy v pondělí 12. dubna a další potom ve středu 14. dubna.

Čtěte také

Hodně vytíženi jsou také zdravotníci v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Tam momentálně rezervační online systém ukazuje první volné časy ve čtvrtek 8. dubna. Ale jde pouze o tři termíny, tedy tři osoby. Další volná místa na otestování má potom dvorská nemocnice až za týden, tedy v úterý 13. dubna.

V Jaroměři si zájemci počkají do pondělí 12. dubna, tam se ale testuje pouze dvakrát týdně.

Testovacích míst je v Královéhradeckém kraji celá řada. Kde jsou čekací doby nejkratší?
Například trutnovská nemocnice má volné termíny ještě dnes, tedy v úterý 6. dubna, po obědě. A následně i ve všech dalších dnech v tomto týdnu.

Čtěte také

Možnost nechat se dnes otestovat je třeba i v Janských Lázních, tam odběry zajišťují zaměstnanci státních léčebných lázní.

Jedno volné místo bylo ještě před chvílí i ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, dostatek termínů je tam od zítřka, tedy od středy 7. dubna.

Od středy jsou volné termíny také v Náchodě, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. To samé platí i pro Broumov. Tam ale na zítřek zůstávají už jen tři volné časy.

V Opočně je nejbližší volno ve čtvrtek 8. dubna. Rezervační systém tam ale před malou chvílí ukazoval také pouze tři volná místa.

Při pozitivním antigenním testu lidé musí na přesnější PCR testy. Čeká se na ně podobně dlouho?
Není to takové, třeba v hradecké fakultní nemocnici jsou pro testy předepsané lékařem, tedy prováděné zdarma, ještě volné termíny dnes a pro samoplátce zítra, ve středu 7. dubna.

V Jičíně se lidé dostanou na řadu zítra. A to jak ti se žádankou od lékaře, tak i ti, kteří si test platí sami.

Zítřejší termíny na PCR testování nabízí také například i nemocnice v Náchodě, Trutnově a Rychnově nad Kněžnou.

Spustit audio

Související