Dvě medaile přivezly budoucí novopacké cukrářky ze světové soutěže v Lucembursku

14. prosinec 2018 10:00

Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku. Tam soutěžili cukráři ze 75 zemí světa. Dívky přivezly stříbrnou a bronzovou medaili. Tímto úspěchem škola rozšířila celkový počet medailí ze světových soutěží na 16.

„Ta moje divadelní scéna se skládá celkem z pěti muzikálů. Ples upírů, Tři mušketýři, Carmen, Fantom opery a Kleopatra," popisuje devatenáctiletá Aneta Růžková své téměř 20 kilogramů vážící dílo, které tvořila přes 4 měsíce.

Dvě zlaté cukrářské medaile z Erfurtu

Čokoladový dortík, dort, dezert, zmrzlina, čokoláda, sladké, sladkost

Z mezinárodní olympiády cukrářů a kuchařů v německém Erfurtu přivezla studentka Střední školy gastronomie a služeb z Nové Paky Eliška Nýdrlová dvě zlaté medaile za kompozice Život na Nilu a Walt Disney.

„Nejpracnější bylo vytvořit figurku, protože je hodně složité vytvořit správné rozměry těla a také ty obličeje. To bylo asi nejtěžší," doplňuje Aneta Růžková.

O tři roky starší Barbora Šimůnková získala v Lucembursku bronzovou medaili. Přišla s originálním nápadem vytvořit z cukrářské hmoty žirafu v bublinách. Většina doplňků měří sotva pár milimetrů.

„Rostliny jako kaktusy, ručníky, pasta na zuby, šampon, sprchový gel, prostě všechno co patří do koupelny. Je to trošku náročnější a jelikož mám brýle na dálku, tak na to moc nevidím. Ale jinak to jde, když se na to člověk soustředí, tak to zvládne," směje se Barbora Šimůnková.

Studentky novopacké střední školy gastronomie a služeb uspěly na světové soutěži v Lucembursku

Členové odborné komise složené hlavně z cukrářů a kuchařů vybírali z desítek výtvorů. Soutěžící dorazili celkem z 75 zemí, dokonce například i z afrického kontinentu, jihovýchodní Asie nebo z Turecka.

Právě v Turcích máme podle mistrové Elišky Hebké, která obě dívky na soutěž připravovala, velké soupeře: „Konkurence jde rapidně nahoru. A co se týče nás, České republiky, tak si myslím, že máme ještě velké rezervy. Soutěžní výrobky hodnotí opravdoví profesionálové a ty medaile tedy skutečně nejsou zadarmo."

Obě vítězná díla nyní budou k vidění v prostorách novopacké školy.

Spustit audio

Související