Dva měsíce po celonárodní sbírce potravin dochází v potravinových bankách některé trvanlivé výrobky

3. červenec 2022 06:59

Potravinovým bankám začínají docházet některé položky, například konzervy nebo omáčky. Obávají se tak, že jim zásoby do podzimní celostátní sbírky nevydrží. Lidí v nouzi, kteří potravinovou pomoc potřebují, v poslední době přibývá a naopak se bankám nedostává od obchodních řetězců tolik neprodaných čerstvých potravin, co v minulosti.

Čtěte také

Například v azylových domech pro matky s dětmi si tak kvůli nedostatku vyrábějí vlastní dětské příkrmy.

„Dámy, banka!“ Pracovník Potravinové banky v Hradci Králové Přemysl Pistora rozváží téměř každý den do azylových domů potraviny.

Dnes je to ovoce a zelenina, kterou jeden z obchodních řetězců neprodal.
„Jdeme na to. Kolik chcete beden banánů?
„Tak tři, budeme dělat banánové koktejly.

Čtěte také

V azylovém domě pro matky s dětmi na Pouchově je teď zhruba 60 lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc.

„Chodí klientky, my je i motivujeme, aby si vybíraly. S tím že třeba k tomu tiskneme také recepty, aby věděly, jak vše zpracovat. A snažíme se je učit nějakému zdravému životnímu stylu, říká sociální pracovnice Ludmila Boučková.

Třeba právě tady hodně pociťují nedostatek potravin pro děti. „Nejvíc nám asi chybí dětská výživa a kojenecká mléka. Některé klientky se tady v rámci toho pobytu i učí vařit nebo se učí dělat příkrmy pro miminka.

Čtěte také

V hradecké potravinové bance přibližně dva měsíce od jarní celostátní sbírky pomalu dochází i další potraviny.

„Máme stále dostatek základních potravin, jako jsou těstoviny, rýže, cukr. Ale už dost docházejí doplňkové potraviny. To znamená konzervy, marmelády, instantní jídla. Už nyní víme, že nám to do podzimní sbírky nevydrží, říká Přemysl Pistora.

Lidí, kteří potravinovou pomoc potřebují, navíc přibývá. „Máme pocit, že se zvyšuje počet lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc. Nyní se na nás obrátilo například město Nový Bydžov, se kterým jsme se dlouho snažili navázat spolupráci, a už u nás poptávalo, jestli by se mohlo připojit do potravinové pomoci.

Přispět na potraviny do Potravinové banky lze i na transparentní účet, který je uveden na webových stránkách banky.

Podle České federace potravinových bank je situace v Hradci Králové jedna z těch lepších. Nejhorší je v Praze a středních Čechách.

Čtěte také

„Sledujeme, že se nám na skladech výrazně snižuje příjem. Ve chvíli, kdy se nám velmi zvýší výdej, tak víme, že bude problém. Velmi značně s nížily svozy, které každodenně děláme s ovocem a zeleninou. I s pečivem, které vždy přebývalo, tak teď tedy nikoliv, popisuje ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Podle jejího odhadu by na konci letošního roku, s předpokládaným podzimním nárůstem, mohlo být na potravinové pomoci v celém Česku závislých až 260 tisíc lidí.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související