Důslednost ve výchově? Situace, kdy nediskutujeme a naopak necháme dětem volnost rozhodnutí

2. prosinec 2019

Rodič, který bazíruje na prkotinách, působí na dítě jako nejistý člověk. Přirozená autorita se pozná jinak. Vnitřně silný rodič může dítěti klidně někdy ustoupit. Důslednost ve výchově nebo benevolentní přístup? Co udělat pro to, aby nám naši potomci nepřerostli přes hlavu a přitom z nich vyrostli samostatní a sebevědomí jedinci.

Čtěte také

Psycholožka pedagogicko-psychologické poradny PhDr. Kristýna Červená v naší radioporadně na téma: důslednost ve výchově nebo benevolentní přístup?

Děti nepochybně potřebují hranice a jistotu ve svých rodičích. Ovšem ony hranice nemusejí být striktní. Jsme lidé, nikoliv stroje. Chybujeme a vyvíjíme se. Pro pocit spolehlivého a bezpečného světa není pro dítě podstatná jistota, že když udělá to, stane se ono - za přečin přijde trest a za snahu pochvala.

Jana Kudyvejsová a PhDr. Kristýna Červená ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jde o jistotu, že má za všech okolností milující a pokud možno i silné rodiče. Rodiče, kteří unesou nedokonalost dítěte i svou vlastní.

Trest, slepá ulička výchovy?

Pro rodiče by mělo být inspirativní zamyslet se nad tím, jestli tresty a další způsoby, které ve výchově (k poslušnosti) používají, vedou jejich potomka k trvalé změně chování.

Čtěte také

Osvědčuje se, nelpí-li rodiče na prkotinách. Zkrátka jsou věci a situace, kdy se nediskutuje, jako je například čas, kdy jít spát nebo kolik sníst sladkostí. A potom ale existuje dlouhý seznam věcí, kdy lze dítěti ponechat volnou ruku.

Ostatně proč dětem nedovolit, aby si vybraly triko či šaty nebo přinesly domů hromadu kamínků a šišek?

Celou radioporadnu s PhDr. Kristýnou Červenou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související