Dolní Kalná na Trutnovsku bojuje s velkoobjemovým odpadem. Jeho množství se stále zvyšuje

5. leden 2020 09:47

Obyvatelé Dolní Kalné na Trutnovsku můžou od nového roku odvážet velkoobjemový odpad na sběrný dvůr do Hostinného. Vedení Dolní Kalné tím chce vyřešit problémy se zvyšujícím se množstvím tohoto odpadu. Ten doteď mohli lidé donášet dvakrát ročně do přistavených velkých kontejnerů.

„Tady u Sokolovny většinou přivezli odpad v pátek a v sobotu to bylo už téměř zaplněné. A odváželi to potom v pondělí," vysvětluje paní Secká, jak se zdejší obyvatelé doposud zbavovali velkoobjemového odpadu.

Čtěte také

Obec dvakrát za rok nechala přistavit velké kontejnery, aby tam lidé nepotřebné věci dali, jenže byly hned plné. Takže se hodně odpadu pak povalovalo kolem nebo si ho dolnokalenští museli odvést zpět domů.

„V posledních letech jsme určitě rozšířili počty kontejnerů jak na plasty, tak na papír. Zvyšuje se neustále objem toho vytříděného odpadu. Nevím jakým způsobem, ale zvyšuje se i objem komunálního odpadu," potvrzuje nezávislá starostka obce Jaroslava Vanclová.

Proto se podle ní obec obrátila na sousední Hostinné.
„Pronajmeme si kontejner, který bude k dispozici poplatníkům z naší obce. Bude se to týkat i lidí, kteří mají v naší obci nemovitost. A zdarma tam budou moci odkládat velkobjemový komunální odpad."

Seniorka, odpad, popelnice, třídění odpadu, plasty, komunální odpad, kontejner, ilustrační foto

Pokračuje starostka Hostinného Dagmar Sahánková za sdružení Lepší Hostinné.
„Budou moci celý rok uložit svůj velkobjemový odpad v Hostinném a nebudou muset čekat na ony svozové dny."

Čtěte také

Díky tomu by se už v obci nemělo podle Jaroslavy Vancové hromadit tolik odpadu.
„Záleží na tom, čeho se zrovna potřebujete zbavit. Ale na ty kontejnery jsme byli zvyklí, takto to tam musí člověk sám dopravit."

Sběrný dvůr v Hostinném, který město koupilo před 2 roky, prochází modernizací.

„Kupují se kontejnery, zlepšuje se zázemí pro zaměstnance i technologie a vybavení, které je nezbytné pro provoz sběrného dvora," dodává Dagmar Sahánková.

Sběrný dvůr v Hostinném je teď po vánočních svátcích, kdy byl provoz v některých dnech omezen, opět otevřen.

Spustit audio

Související