Dobrodružné cestování za kovboji s Matějem Ptaszkem. Neřeší se budoucnost, žije se přítomností

Na cestách budeme tentokrát společně s Matějem Ptaszkem. Témata budou bezpochyby zajímavá, posuďte sami - vydáme se do světa kovbojů, nahlédneme pod ruce zlatokopům, budu se ptát i na pověstný Medellín. Ale kromě Kolumbie pobudeme i na jiných místech Jižní Ameriky. 

Ovšem s Matějem Ptaszkem to nebude jen o cestováni, dostal se také například do nejužšího výběru prvního ročníku soutěže o Cestopis roku.

Jižní Amerika není jiný kontinent, ale jiná planeta. Tam vnímáte zázraky a Boha na každém kroku

Matěj Ptaszek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

Dnešním hostem Českého rozhlasu Hradec Králové je bluesman, cestovatel, dobrodruh, spisovatel, možná teď už i pravý barista, Matěj Ptaszek. 

Píše se o cestování lépe, když je člověk původní profesí umělecký fotograf? Jakou roli hraje v jeho životě hudba a konkrétně foukací harmonika?

Mým hostem totiž bude nejen cestovatel, ale i jeden z nejuznávanějších hráčů na foukací harmoniku, muzikant, který miluje blues a napsal uznávanou a prý i čtivou Školu hry na foukací harmoniku.

A pokud tušíte, že se pokusím Matěje přemluvit při vysílání z rozhlasové kavárny District V i k nějaké maličké improvizaci, soudíte správně. A třeba nám i prozradí, kde s muzikou začínal.

Matěj Ptaszek je sice dobrodruh, který se klidně vydá i tam, kam by se většina lidí asi bála.

Kolik profesí znáš, tolik úhlů pohledu na život máš. Kavárna není jen o pití dobrého kafe, je to svět plný roztomilého dobrodružství.
Matěj Ptaszek, bluesman, fotograf, spisovatel

Ale na druhou stranu, je to pohodový chlapík. Jak si užil Silvestr na rovníku, co si myslí o kohoutích zápasech a jaký koníček musel “pustit k vodě”, aby ho tam neposlala jeho žena?

Dobrodružné cestování s uměleckým fotografem a hudebníkem Matějem Ptaszkem

Asi stačí - myslím, že je vám už jasné, že ani v pondělí 18. března nebyla po osmnácté hodině na našich rozhlasových vlnách, natož pak v hradecké kavárně “District V” nuda.

Společně s Matějem Ptaszkem se na vás Na cestách těší i Petr Voldán:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.