Do Tříkrálové sbírky na Jičínsku přispívají lidé pro radost, kamarádství, štěstí i tradici

8. leden 2018 11:55

Příležitost zahájit nový rok dobrým skutkem tradičně nabídla Tříkrálová sbírka, kterou pořádá Charita České republiky. Tříkrálové dění na Jičínsku od přijetí koledníků na jičínské faře až po obchůzku v obci Holín zachycuje zvuková reportáž redaktorky Vlaďky Wildové.

Na Jičínsku mohli lidé přispívat v Nové a Staré Pace, Úbislavicích, Libáni, Kopidlně, Hořicích, Vysokém Veselí, Lázních Bělohradě, Lomnici nad Popelkou, Jičíně a dalších obcích, jako jsou Bradlecká Lhota, Železnice, Radim, Dřevěnice, Holín, Horní Lochov, Prachov, Ostružno, Veliš, Střevač, Nadslav.

Tříkrálová koleda má dva cíle. Kromě veřejné sbírky na podporu projektů farních, oblastních, diecézních charit a Charity ČR je to i kulturně-duchovní oblast, připomenutí si podstaty Vánoc, narození Ježíše Krista a také tří mudrců, kteří přicházejí s požehnáním a s přáním všeho dobrého do nového roku.

Podle ředitele Oblastní charity Jičín Davida Rejlka zůstane většinový výtěžek Tříkrálové sbírky v regionu. Podpoří provoz nízkoprahového klubu pro děti a mládež, sociálně aktivizační službu pro rodiny s dětmi Centrum SASanka a aktivity dobrovolnického centra, které vyhledává a připravuje dobrovolníky pro práci v sociálních službách.

Příprava Baltazara na obchůzku v Jičíně

„Část vybraných peněz půjde na krizový fond na pomoc lidem v regionu, kteří se bez svého zavinění náhle dostanou do neštěstí, které nemohou nebo neumí řešit vlastními silami. Jedná se zejména o rodiny s dětmi a staré lidi. Malá část celkové sbírky je určena na humanitární pomoc, kterou zajišťuje Charita České republiky v případě živelních pohrom a válečných konfliktů po celém světě," dodává David Rejlek.

Tradice tříkrálové koledy se na Jičínsku obnovila na začátku 90. let

„Na Tříkrálové sbírce je zajímavé, že čím hůř se ekonomicky daří, tím jsou lidi štědřejší. A stejně tak je to závislé na počasí, čím horší, tím víc se vybere. Teoreticky by to mělo být obráceně, alespoň by to člověk čekal, ale není to tak," shrnuje dosavadní zkušenosti David Rejlek, který dobře ví, že jsou i lidé, kteří se chtějí na sbírce přiživit.

„Už jsem osobně v uplynulých letech dvakrát upozornil policii a volali mi lidé, že v okolí koledují Tři králové, kteří jsou podezřelí, protože obcházejí v předstihu. Lidé by si měli zkontrolovat, komu peníze dávají. Jestli k tomu koledníci skutečně mají oprávnění a zapečetěnou kasičku se znakem charity," upozorňuje David Rejlek.

V Holíně se na požehnání od Tří králů těší

Na jičínské faře předal koledníkům požehnání na cestu farář Prokop Tobek. Byli tam i koledníci, kteří se vydali do obce Nadslav.

„Chodily bychom taky u nás, v Chyjicích, kdyby tam měli rádi jičíněveskou školu. Do té my se sestrou chodíme, ale v naší obci tato škola podporu nemá. Proto by tam naše obchůzka ve prospěch školy neměla smysl," říká „Melichar". I tak se ale dívčí tříkrálová trojice na obchůzku v Nadslavi viditelně těší.

V Holíně u Jičína se Tři králové nemusí obávat, že kasičku nenaplní. Většina holínských obyvatel už je vyhlíží. Někde pro ně tradičně chystají i občerstvení.

Johanka a Nikol přispívají v Holíně do Tříkrálové sbírky

„Už tady obcházím s kolegy asi deset let a je to příjemné. Těší se na nás, někteří si s námi i zazpívají," kvituje David Rejlek.

Ti, kteří přispívají, pro mikrofon Českého rozhlasu Hradec Králové potvrzují, že je pro ně obchůzka tradicí, radostí a příležitostí pomoci.

„Ne, že bych byl takový mecenáš podobných sbírek, ale pro mě je to tradice, která se mi líbí. Kam bych výtěžek poslal, to přesně nevím, ale asi nemocným dětem a lidem s postižením. Jinak nevím, protože myslím, že se máme dobře," usmívá se jeden z obyvatel Holína, který se každoročně těší i na křídové požehnání od Tří králů na domovní brance.

autor: VaW
Spustit audio

Související