Do svých folklórních panenek vkládá Terezie Kalinayová z Vestce poselství krásy textilu

20. leden 2019 10:21

Jsou ze dřeva, na sobě mají kroj s ručně paličkovanou krajkou, a nenajdete dvě stejné. Řeč je o panenkách Terezie Kalinayové, která za jejich výrobu získala ocenění Kladského pomezí za Regionální produkt. Tyto výrobky mají přilákat do kraje turisty. Do Vestce, kde ručně dělané panenky vznikají, se za autorkou vydala reportérka Jana Házová. 

Hračky s příběhem. Panenka z koncentračního tábora našla domov v Muzeu hraček v Rychnově

Miroslava Pecháčková z Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou

Kdo si hraje, nezlobí. To platilo před lety, před staletími, platí to určitě i dnes. A my vás právě na jedno takové kouzelné místo, kde si každý hraje, dnes zavedeme. Spolu s paní Miroslavou Pecháčkovou, která přijela z Muzea hraček v Rychnově nad Kněžnou.

Vstupuji do dílny, kde právě vzniká jedna z panenek. A ptám se Terezie Kalinayové, jaká byla cesta vzniku těchto krásných panenek.

„Panenka měla dlouhý vývoj. Já jsem s nimi začala před pěti lety. A když ty první porovnáte se současnými, tak je na nich vidět velký rozdíl. Začala jsem s panenkou látkovou a chtěla jsem, aby byla opravdu na hraní. Byla všitá, vše jsem dělala ručně, také s ručně paličkovanou krajkou. Od čehož jsem postupně upustila," říká Terezie Kalinayová.

Folklórní panenky Terezie Kalinayové z Vestce

A hned ukazuje dřevěný korpus tělíčka panenky: „Jako kdybyste si představili větev rozřezanou na kolečka. Jsou zahlazená a je na nich vyhloubená dírka. K tomu jsem také postupně došla. Protože nejdříve jsem to lepila a poznala, že dětská energie je přeci jen silnější. Tak je hlava přidělaná z obou stran vruty. Někdy nechávám panenku, že může hlavičkou otáčet, jindy ji přivrtám napevno."

Panenky jsou opravdu na první pohled nádherné. Jaké nástroje k jejich výrobě paní Terezie potřebuje a používá?
„Pracuji s bruskou, pilou i cirkulárkou. A vytvářím malé, dřevěné folklórní panenky spolu s textilem."

Snažím se textil představit určitou lidskou formou

Folklórní panenky Terezie Kalinayové z Vestce

Rozdíl mezi panenkami, které byly vyrobeny jako první a těmi současnými, je opravdu obrovský.

„Tady je ještě vidět takový mezistupeň. To je kočičí anděl s křídly. Zvířata mne vždy inspirovala a provázela prací. Před 19 lety jsem začala s paličkovanou krajkou. A zjistila jsem, že ji naši společnost vlastně neumí uchopit a bojí se jí. Hledala jsem možnost, jak ji lépe představit a přiblížit. Dostat ji mezi lidi, aby se ji nebáli vzít do ruky."

Terezie Kalinayová rozhovor uzavřela zamyšlením, jaké poselství do svých panenek vkládá: „Snažím se textil představit určitou lidskou formou. Na těch mých panenkách se tak můžete setkat jak s paličkovanou krajkou, tak s modrotiskem, nebo s žakárovou stužkou. A když si s lidmi povídám a představuji jim svou práci a předu u toho na kolovrátku, tak je jim to mnohem bližší, než kdyby měli v ruce učebnici nebo nějaký tištěný materiál."

Nejbližší akcí, na které budete moci tyto úžasné folklórní panenky vidět, bude únorový masopust v Josefově.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související