Do mateřských škol v Královéhradeckém kraji se opět vrací děti. Bez nutnosti roušek a testů na covid

26. duben 2021

Mateřské školy v Královéhradeckém kraji se díky lepší epidemiologické situaci znovu otevírají všem dětem. V posledních dvou týdnech je mohli navštěvovat pouze předškoláci a děti rodičů vybraných profesí. Ve školce ve Vrchlabí - Podhůří zjišťovala podrobnosti reportérka Kateřina Kohoutová.

Kolik dětí už do dorazilo? Očekává se velký zájem?

Čtěte také

Do zdejší školky podle učitelek přišla dnes většina dětí, to znamená kolem 40. Zařízení je otevřené od 6:30 hodin a už několik minut po tomto termínu začali rodiče své potomky přivážet nebo přivádět.

Spousta dětí se těšila především na kamarády, přinášely si plyšáky a na zádech měly baťůžky. Rodiče se přiznávali, že na otevření školek pro všechny děti už dlouho čekali. Konečně se tak mohou naplno vrátit do zaměstnání a vědí, že je o jejich děti postaráno.

Dosud totiž do školek mohli chodit jen předškoláci a děti vybraných profesí. A zájem byl podle ředitelky mateřské školy zhruba osmdesátiprocentní.

Dosud se děti před příchodem do školek musely testovat dvakrát týdně. To se změnilo. Jaká tedy platí ve školkách hygienická pravidla?

Kreslení

Testy už opravdu děti nečekají. I to byla pro některé rodiče překážka a raději si děti nechávali doma. Roušky nebo respirátory děti ve školce nemusí nosit, ale pro učitelky a pomocný personál, jako například asistentky a chůvy, je nošení roušek stále povinné.

Podle personálu, pokud to počasí dovolí, budou se snažit trávit s dětmi co nejvíce času venku na čerstvém vzduchu. Je tady velká zahrada a dokonce je připravena i nová houpačka a různá odrážedla a odstrkovadla. Takže se děti mají na co těšit.

Čtěte také

Pokud budou muset zůstávat uvnitř, tak se rozhodně bude hodně větrat. A důležité je také stravování. Děti budou dostávat ještě více čerstvého ovoce a zeleniny.

Co děti ve školách čeká? A jak se na jejich návrat učitelky připravovaly?

Nebylo sice nutné se nějak speciálně připravovat, protože školka už pro vybrané děti fungovala v předchozích dnech. Jen se nyní muselo kvůli většímu počtu strávníků nakoupit více potravin. Vše se znovu vydezinfikovalo, ale to se provádí každý den.

Školka tedy začíná opět najíždět na pravidelný režim. Součástí jsou ranní rozcvičky, úkoly a program pro různé věkové kategorie dětí.

Ale paní ředitelka přiznala, že dnešní den, po dlouhé době, bude trošku jiný a volnější. Jde zejména o to, aby se děti opět potkaly a užívaly si jeden druhého i celého kolektivu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka