Do lázní mohou znovu přijíždět všichni samoplátci s indikovaným zdravotním problémem

10. květen 2021

Doposud mohly lázně s ohledem na protiepidemická opatření poskytovat jen péči alespoň částečně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění a od minulého týdne vláda umožnila přijímat i tzv. postcovidové pacienty, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních 90 dnech. Dnes se pravidla ještě víc uvolnila.

Co to znamená pro Státní léčebné lázně Janské lázně zjišťoval přímo na místě reportér Václav Plecháček.

Kolik pacientů během dneška do lázní přijede? Tedy z těch, kteří doteď do lázní kvůli vládním opatřením nesměli.

Budou to jen tři pacienti. A to je mnohem méně než v lázních očekávali.

Čtěte také

Ředitel lázní si to vysvětluje i tím, že v písemné podobě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví je uvedené, že samoplátci musí být minimálně 14 dnů po aplikaci druhé dávky očkovací vakcíny nebo, a to je to hlavní, se musí prokázat maximálně týden starým negativním PCR testem.

Což pro klienty představuje dalších zhruba 1 500 korun, které by museli kvůli pobytu v lázních navíc zaplatit.

Zatím tedy samoplátcům nestačí antigenní test, byť to bylo původně řečeno na tiskové konferenci. Což je paradoxní, protože právě tím se prokazují ostatní klienti lázní. Tedy ti, kteří mají pobyt alespoň částečně hrazený z veřejného zdravotního pojištění.

Janské lázně jsou díky své léčebně Vesna vyhlášené i svou péčí o děti. Budova Vesny nedávno prošla rozsáhlou obměnou za víc než 100 milionů korun. Jak je obsazená právě téhle části státních lázní?

Dětská léčebna je obsazena z 85 procent. To je o něco méně než v tomto období v předchozích letech. I tady je jedním z důvodů absence samoplátců. Na Vesně jde v podstatě jen o cizince. V minulých letech sem hodně mířila klientela z rusky nebo arabsky mluvících zemí.

Kolonáda z roku 1904 v Janských Lázních

Zájem by sice byl i teď, ale kvůli protikoronavirovým opatřením se sem nemají šanci dostat. Vesna eviduje jejich objednávky samozřejmě i na další týdny a měsíce, například na hlavní letní sezónu.

Hodně ovšem bude záležet na vývoji epidemické situace.

Omezení provozu v době epidemie koronaviru poznamenalo hospodaření asi všech lázní napříč republikou. Jak jsou na tom právě v Janských Lázních?

Loňský rok zaznamenaly Státní léčebné lázně Janské lázně propad v hospodaření zhruba 35 milionů korun.

Čtěte také

V letošním roce tento trend pokračuje, za první tři měsíce evidují lázně propad dalších 20 milionů.

Většinu z této ztráty lázně pokryly z rezerv, ale část peněž si musely vypůjčit. S hlavními dodavateli se vedení lázní také domluvilo na prodloužení splatnosti faktur.

Situaci může částečně zlepšit nejen postupný návrat klientů, ale třeba i doplatek související se změnou kompenzační vyhlášky za minulý rok. V případě státních lázní by to mělo představovat zhruba 6,5 milionu korun.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.