Do krkonošských hotelů přijeli první hosté. Zájem lidí ale zatím omezuje uzavření wellnes a bazénů

25. květen 2021 09:34

První hosté se už ubytovali v hotelech v Krkonoších. Jejich počty jsou ale podle hoteliérů velmi malé a ekonomicky to prý příliš přínosné není. Na vině je podle nich hlavně současné nevlídné počasí a turisty také odrazuje uzavření wellness a bazénů. Větší zájem o ubytování je na nadcházející víkend. 

Čtěte také

Majitelé ubytovacích a stravovacích zařízení ale očekávají úspěšnou letní sezónu, ta se totiž už rezervacemi plní.

„Dobrý den, vítám vás jako prvního hosta po půl roce. Jsme rádi, že jste v pořádku přijeli."
Tomáš dorazil do Krkonoš z Prahy, plánuje tu zůstat tři dny.
„Těšili jsme se, myslím si, že každému to muselo už chybět. Socializace k životu patří a je hezké udělat si někde pěkný pobyt a dobře se k tomu najíst a napít."

Než ho recepční pustí na pokoj, musí prokázat svou bezinfekčnost.
„Já to řeknu možná trochu hodně upřímně, pro mne je to buzerace, ale pokud nám to má usnadnit cestu zase zpátky k normálnímu životu, tak to asi bude chvilku nezbytnou součástí cestování."

Hotely a restaurace obnovují provoz, musí ale dodržovat nařízená bezpečnostní pravidla (Ilustrační foto)

Tento menší hotel v centru Špindlerova Mlýna se otevřel turistům hned, jak to vládní rozvolnění umožnila.
„Otevřeli jsme hned první možný termín. Ale vzhledem k tomu, že pan Tomáš je teď vlastně jediný přijíždějící host, čekáme tedy ještě další dva, ovšem tři hosté na náš hotel není úplně rentabilní. Takže jsme si říkali, že jsme možná mohli ještě počkat. Ono je to hlavně i vzhledem k počasí. Ale jsme rádi, že vůbec můžeme začít fungovat."

Přiznává provozovatel ubytovacího a stravovacího zařízení Petr Hofrichtr. Říká, že turisté zatím hlavně volají a ptají se. Největší zájem je o prázdninové pobyty.
„Myslíme si, že přes léto to bude dobré. To tady všichni ve Špindlerově Mlýně čekají, že léto bude silné. Ale začne to až v druhé polovině června."

Čtěte také

„Turismus je hodně zasažený a opravdu se bude rozbíhat tady u nás na horách velmi pomalu. A myslím, že ta situace bude samozřejmě horší než v minulých letech. I než minulé léto, kdy jsme už měli takový první kontakt s pandemií," tvrdí manažerka hotelu Jitka Hronešová.

Podle ní velkou roli v současných dnech hraje chladné a nepříznivé počasí a také to, že zůstávají stále zavřené wellness a bazény.

„Když si představím, že bych jela s dětmi na takový hotel a byl by zavřený wellness, sice budou puštěné lanovky, ale venku nepříznivé počasí, tak bych asi tak úplně nevěděla, co bych s těmi dětmi tady dělala. A v dětské herně může být maximálně najednou deset osob," říká majitelka hotelu Hana Rybníčková.

Hoteliéři se shodují, že i v letošní letní sezóně se pravděpodobně budou muset obejít bez zahraniční klientely. Rezervace totiž mají zatím hlavně Češi.

Spustit audio

Související