Dny otevřených dveří škol a jejich prohlídky. Nic takového se za současné situace konat nemůže

4. únor 2021 09:11

Tradiční dny otevřených dveřích na středních školách se nekonají a pravděpodobně kvůli současné nepříznivé epidemické situaci ani konat nebudou. Pro školy a učiliště je tak komplikované oslovit budoucí studenty, obávají se, aby se přihlásil dostatek zájemců. 

Čtěte také

Některá zařízení nabízí on-line prohlídky, učitelé a ředitelé komunikují s rodiči a uchazeči telefonicky, přes e-maily nebo vymýšlí jiné způsoby.

„Vždy je základní motivací seznámit se před případným podáním přihlášky na školu s jejím prostředím," vysvětluje ředitel střední odborné školy gastronomie a služeb v Nové Pace Petr Jaroš.

To v letošním školním roce není možné.
„Zůstáváme v podstatě tak trochu bez kontaktu s rodiči a případnými uchazeči."

Přihlášek ke studiu je podle ředitele v současné době zatím méně než v předchozích letech.

Prázdná třída

Dny otevřených dveřích chtělo tradičně uspořádat i Krkonošské gymnáziu v Hostinném i ve Vrchlabí, ale ani tady to za současné nepříznivé situace není možné.

Čtěte také

Proto zkusili systém on-line prohlídky škol, ale to se podle ředitele Martina Vláška nesetkalo s velkým úspěchem mezi rodiči a uchazeči.
„Tak jsme se rozhodli využít možnosti, v podstatě jeden žák na jednoho učitele a mají možnost podívat se do školy. Vypsali jsme nové termíny na dny otevřených dveří. V Hostinném na 8. února a ve Vrchlabí na 10. února. Zájemci se mohou po těch malých skupinkách přijít podívat do školy a prohlédnout si její prostory."

Přes rezervační formulář si rodiče objednají přesný den a konkrétní čas, kdy chtějí školu navštívit a ta jim zpětně pošle potvrzení jejich rezervace.

Podle Martina Vláška je teď složité budoucí studenty oslovit a přiblížit se jim.
„Propagace je naprosto omezená, nebyly výstavy škol, kontakt s uchazeči je minimální, takže se snažíme propagovat školu přes rozhlas i přes tisk."

Přihlášky na střední školy je možné podávat do 1. března.

Spustit audio

Související