Dagmar Ruščáková: Autobus

26. leden 2014

Šla jsem zrovna po cestě z Horního do Dolního Dehtova, když jsem ho uviděla. Obyčejný dost starý autobus, zevnitř opocená okna si cestující otřeli rukama, aby viděli ven. Byl to pecák, neboli spoj mezi Prahou a Pecí pod Sněžkou. Zadívala jsem se na to upachtěné vozidlo a najednou mě doslova zavalily vzpomínky. Pecák, rtyňák, rokytničák.

Celé dětství jsem pravidelně o víkendech jezdila k babičkám - k jedné nahoru do Krkonoš, k druhé do Dvora Králové. Vlaky z Prahy jezdily do obou destinací dlouho a s přesedáním, na horách nás nakonec motoráček vyklopil jen v Poniklé dole u Jizery, takže jsme museli šlapat spoustu kilometrů do kopců. A tak jsme častěji jezdili autobusem.Bohužel. V autobuse mi bylo vždycky špatně, obvykle se mi sevřel žaludek, jen jsem zahlédla mrzutý hrozen lidí tlačících se na zastávce. Navíc cesta trvala vždy minimálně tři hodiny. Zvlášť nepříjemné to bylo v zimě, s těmi zapocenými okny, zimou nebo suchým horkem - podle toho, jak řidič zatopil.Přesto to nepostrádalo jisté kouzlo. Řidiči na dálkových trasách bývali sympaťáci, při pauzách v Jičíně nebo Městsci Králové se dalo smlsnout leccos dobrého. A pak přišla odměna - vystoupila jsem a byla jsem tam, kam mě odmala srdce táhlo.V horách mě najednou obklopil vzduch čerstvý a voňavý jak průzračná studánka, čas se najednou uvolnil a já se cítila svobodná a šťastná. Ve Dvoře jsem zase vždycky utíkala vzhůru městem kolem Šindelářské věže, abych už už zazvonila u babičky a dědy, a vpadla do jejich náruče a bytu vonícího jídlem a láskou.Autobus už dávno zmizel a já tam stála u silnice, ztracená v nádherných vzpomínkách vyvolaných páchnoucími výfukovými plyny. Rachocení motoru zmizelo v dálce, vzduch byl zase čistý, a já se usmívala. Jak málo někdy stačí ke štěstí!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.