Čtyři české hasičské jednotky pomáhaly v Orlických horách u požáru polského penzionu

9. leden 2018 07:47

Při zásahu v rámci přeshraniční spolupráce byly na místě tři jednotky z Královéhradeckého kraje, jedna z Pardubického kraje a osm jednotek z Polska. Událost se obešla bez zranění.

Informaci o požáru penzionu za českými hranicemi na polské straně nedaleko Niemojówa přijalo krajské operační a informační středisko v Hradci Králové ve 20:31 hod. Na linku 112 volali oznamovatelé nejen z Bartošovic v Orlických horách, ale také z Polska. Operátor předal informaci ihned operačnímu středisku ve Wroclawi a zároveň vyslal na místo potřebné síly a prostředky.

Na místě události hořel přístavek penzionu a od něj vzplála i část samotné budovy. Jednotky prováděly průzkum místa události. Byla zřízena česká a polská průzkumná skupina a obě budovu penzionu prohledávaly. Požár zachvátil střechu domu. Z objektu byly také vyneseny čtyři tlakové nádoby. Požár se šířil v horní části objektu. Jednotky hasily v podkroví a zároveň zde prováděly průzkum v uzamčených pokojích. V objektu se nikdo nenacházel.

Kolem 23. hodiny se podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření. České jednotky se vracely zpět na své stanice kolem 23:30 hod. Místo zásahu zůstalo v rukou polských složek, stejně tak jako určení příčiny požáru i výše škody.

České hasičské jednotky pomáhaly u požáru polského penzionu

Na místě události zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Žamberku a dále dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách a Bartošovic v Orlických horách. Za polskou stranu byli na místě profesionální hasiči z Klodzka, Ząbkowic Śląskie a Bystrzyce Kłodzke a dále dobrovolné jednotky z obcí Miedzylesie, Domaszków, Wilkanów, Długopole Dolne a Bardo. Na místo události vyjeli také čeští i polští policisté a polští energetici.

Naposledy vypomáhali polským kolegům při likvidaci požáru hasiči z Královéhradeckého kraje loni v polovině listopadu. Tehdy zasahovali dobrovolní hasiči z Orlického Záhoří a z Deštného v Orlických horách při požáru stodoly u rodinného domu v Lasówce.

Podobná výpomoc českých hasičů z Královéhradeckého kraje na polské straně není příliš častá, ročně evidujeme jednotky podobných případů.

autoři: Martina Götzová , baj
Spustit audio

Související