„Co to kreslí ruka má?“ Dosud neznámé kolekce medijních kreseb se představují v novopackém muzeu

6. únor 2022 08:15

V Suchardově domě v Nové Pace představují nové kolekce medijních kreseb. Novopacká sbírka spiritismu je jedna z největších v Evropě, teď ji doplní další výjimečná díla, která si v novopackém městském muzeu prohlédla i redaktorka Vlaďka Wildová. Ta si unikátní způsob tvorby i vyzkoušela.

Klenotnice drahých kamenů, která patří pod Městské muzeum v Nové Pace, je proslulá i svou unikátní expozicí tzv. medijních kreseb. Do 27. února můžete v prostorách Suchardova domu navštívit výstavu s názvem Co to kreslí ruka má?“.

Čtěte také

Představuje se nová kolekce medijních kreseb, které by se měly stát i novými muzejními přírůstky v oddělení spiritismu. Součástí výstavy je i interaktivní prostor, ve kterém si můžete vyzkoušet, co kreslí ruka vaše, aniž byste ji vědomě podpořily svou myšlenkou nebo cíleným výtvarným záměrem.

Pod dohledem ředitelky novopackého muzea Ivety Mečířové si takový způsob tvorby vyzkoušela i reportérka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Medijní kresba vzniká ve stavu „transu, vytržení“, kdy ruka média obdařeného mediumitou (citlivostí) je vedena podle spiritistů „kreslícím duchem“ a médium, které je „prostředníkem mezi světy“, nám pak např. přináší „rostliny a bytosti z různých planet“, ale i pohledy do minulosti, budoucnosti či jiná sdělení.

Kresby byly vytvořeny při spiritistickém hnutí, které mělo na Novopacku především mezi dvěma světovými válkami, v městečku a jeho okolí, své místo. Bylo to hlavně díky nakladatelství edice Spirit Nová Paka, díky rodině Karla Sezemského.

Čtěte také

U některých z nich je uvedena i doba trvání kresby, datum a podepsaní svědci, kteří se „propojení“ zúčastnili, a pojmenování „kreslícího ducha“, díky kterému se dle spiritistů kresba objevila.

Tato část roku je příhodný čas pro zklidnění a usebrání se, zahloubání „do kreseb zašifrovaných pomocí zpráv ze zásvětí“. A když je člověk více „u sebe“ a ještě ho „obklopuje bílá“, otevírá se mu možnost vnímat věci „za zrakem“, tedy věci zázračné.

Záleží jen na vás, co v nich vlivem svého nastavení, imaginace uvidíte a jaký příběh se vám otevře. Jde o výjimečná díla vzniklá ve výjimečné době, to zcela jistě hraje také svou roli.

Výstava v Suchardově domě v Nové Pace „Co to kreslí ruka má? Aneb nové kresby medijní bude přístupná do 27. února. V novopackém městském muzeu je otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 12:00 a 12:30 do 16:00 hodin.

Spustit audio

Související