Co je neinvazivní kardiologie? Onemocnění srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích

12. březen 2018

Primář interního oddělení nemocnici ve Vrchlabí MUDr. Jaroslav Kajzr v naší radioporadně. Téma: neinvazivní kardiologie a diagnostika kardiovaskulárních onemocnění.

Vzhledem k nezastupitelné funkci srdce v organismu je většina jeho onemocnění vážná, kdy neléčena mohou mít vážné zdravotní následky s výrazně sníženou kvalitou života, případně mohou končit úmrtím.

Srdeční onemocnění mohou postihovat kteroukoli jeho část. Nejčastěji jsou postiženy věnčité tepny. Při jejich ateroskleróze dochází ke zužování jejich průsvitu, což vede k nedostatečnému zásobení srdce krví a dochází tak ke vzniku ischemické choroby srdeční. Toto onemocnění bývá téměř vždy spojeno s vysokým krevním tlakem.

Co patří mezi nejvýznamnější činitele, které výskyt těchto chorob ovlivňují?
Vysoký krevní tlak (hypertenze).
Konzumace tabákových výrobků
Zvýšená krevní hladina cukru
Nedostatečná pohybová aktivita
Nezdravá strava
Vyšší krevní hladina cholesterolu a tuků
Nadváha a obezita

Vysoký krevní tlak sám o sobě poškozuje srdce tím, že svalovina srdeční musí pracovat proti zvýšenému odporu v cévním řečišti, případně i pracovat s vyšším krevním objemem, což nakonec vede k hypertrofii (zbytnění) myokardu. Tento stav může v konečné fázi vést k srdečnímu selhání.

Srdce může selhat buď akutně, nebo může selhávat chronicky. Srdeční selhání se dělí na levostranné a pravostranné, každé z nich má své specifické příčiny. Někdy ovšem dochází ke kombinacím příčin a stav se pak stává velice závažným.

Operace srdce

Dále mohou být postiženy srdeční chlopně. Jednak mohou být postiženy v rámci vrozených srdečních vad, jednak jako získaná onemocnění. Jedná se o jejich zúžení, nebo nedostatečnost. Takto mohou být postiženy všechny srdeční chlopně (trikuspidální, pulmonální, mitrální, aortální). Nejčastěji bývá postižena chlopeň mitrální a aortální.

Kardiologie je samostatný lékařský obor, v minulosti vyčleněný z vnitřního lékařství, zabývající se diagnostikou a terapií onemocnění srdce a cév. Oblast zahrnuje diagnostiku a terapii srdečních vad, ischemické choroby, srdečního selhání poruch srdečního rytmu, a ostatních onemocnění srdce buď samostatně nebo ve spolupráci s kardiochirurgií.

MUDr. Jaroslav Kajzr ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Jako samostatný obor zabývající se onemocněním cév se vyčleňuje angiologie. Lékař specializující na tento obor se nazývá kardiolog.

Na oddělení neinvazivní kardiologie jsou prováděna: transthorakální i transesofageální echokardiografická vyšetření srdce, zátěžová echokardiografická vyšetření, ultrazvuková vyšetření cév, ambulantní Holterovo monitorování ekg, monitorace krevního tlaku, vyšetření na nakloněné rovině a měření kotníkových tlaků.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související