„Člověk se musí bránit tomu zlu, na které právě stačí“. Jedno z posledních sdělení Jana Palacha

16. leden 2022 08:07

16. leden je Dnem památky na Jana Palacha, vzpomínka na jeho čin burcující proti násilí a nesvobodě. Palachův odkaz si opět připomenou i věřící Českobratrské církve evangelické, ke které student pražské filosofické fakulty patřil.

Jan Palach rodem byl evangelík. Myslíte, že onen vysoký morál po staletí získávané zkušenosti bojem této církve s totalitou, v Janovi nějak zapustil kořeny?

Čtěte také

„Je to taková věc evangelíků, že si rádi právě Jana Palacha přisvojujeme. Pro mne je to po dlouhé roky velká otázka, byl z evangelické rodiny, dokonce v Libiši, kousek od Všetat, je evangelický sbor, kam chodil do náboženství. Většinu těch informací mám od svého tatínka, který je právě farář v Libiši, říká farář Českobratrské církve evangelické Michael Pfann.

„Ale sám Jan do toho kostela přišel jen dvakrát, krátce před tím svým činem, někdy kolem Vánoc, na Boží Hod. A potom den před oním sebeupálením, když se účastnil pohřbu svého strýce. Víme, že to ráno napsal krátký pohled svému kamarádovi, kde se podepsal jako Jan Hus. A že se svým dědečkem si hodně povídal o Husovi a Žižkovi, když byl malý chlapec.

Hrdinové jsou znepokojiví pro každou dobu

„To určitě. A jsou velkou výzvou. Jde o to, jak jsme ochotni slyšet ten hlas, který oni zvednou.

Čtěte také

Nicméně to Janovo poselství svítí dodnes. Že svoboda je velmi vzácná. „Rozhodně. Píše, že vidí, jak národy upadají do beznaděje. Právě v tom dni, kdy se upálil, tak poprvé na ÚV KSČ zazněla výzva anulovat to prohlášení, že vpád cizích vojsk byl útokem na nás. Ta doba se teprve lámala, ale Palach už to viděl. A z toho zoufalství se snažil národ vyburcovat.

Zmínil jste také Palachův imperativ v některém ze svých kázání? „Už jsem to udělal. Taková ta řada svědků, na které můžeme navazovat. Jako je Jan Hus, Milada Horáková, Martin Luther King. Jan Palach pro mne do této skupiny lidí určitě patří.

Takže jaké je jeho poslání? „Myslím si, že jeho čin, jeho smrt, je zející rána. Aby nás provokovala, abychom se k ní vraceli a abychom se vždy znovu snažili pochopit, co nám vlastně chtěl sdělit. A kde se máme zasadit o to, aby se žilo lépe, dodává Michael Pfann.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související