Část interiéru dělostřelecké tvrze Hanička by měla získat původní podobu z roku 1938

22. říjen 2018 09:51

Dělostřelecká tvrz Hanička se vrátí do podoby z roku 1938, kdy měl celý objekt pomoci střežit hranice Československé republiky před vpádem německých vojsk. Při přestavbě původní tvrze na protiatomový kryt, která začala v roce 1979 a skončila 4 roky po sametové revoluci, byly totiž některé povrchové objekty upravovány a následně zavezeny. 

Díky nynějším opravám se návštěvníci od sezóny 2020 dočkají i nového prohlídkového okruhu.

Dělostřeleckou tvrz Hanička u Rokytnice v Orlických horách čeká nejrozsáhlejší oprava od roku 1993, kdy byly definitivně ukončeny práce na přeměně dělostřelecké tvrze na protiatomový kryt. Hanička je od roku 1995 v majetku Rokytnice v Orlických horách a město chce nadále rozvíjet její turistický potenciál.

Dělostřelecká tvrz s něžným dívčím jménem Hanička letos oslaví 80. narozeniny

Hanička - dělostřelecká tvrz v Orlických horách

Přesuneme se do Orlických hor kousek za Rokytnici a přiblížíme vám objekt, který patřil do systému československého opevnění budovaného ve 30. letech minulého století na severní hranici proti tehdejšímu rozpínajícímu se Německu. Je to pevnost Hanička.

„Tato stavba patřila mezi pilíře obrany a je naší morální povinností, aby tyto památky neupadaly v zapomnění. Je zapotřebí je představovat veřejnosti. Proto, když se naskytla možnost revitalizovat část pevnostního systému, tak jsme samozřejmě tuto dotaci rádi využili," říká nezávislý starosta Rokytnice v Orlických horách Petr Hudousek.

Obnova Haničky bude stát zhruba 8 milionů korun včetně DPH a 85 procent rozpočtu se podařilo pokrýt díky evropským penězům. Po opravě bude návštěvníkům přístupný dělostřelecký srub, což je největší objekt podobného typu na území republiky.

Čtěte takéTvrz Hanička

„Obnoví se tam všechny původní prvky a střílny. Včetně té, která tam chybí. Čili i ta bude replikou dodána. Takže návštěvník získá možnost se podívat na relativně málo poničený dělostřelecký srub. Takový objekt v tuto chvíli v republice přístupný pro veřejnost není," popisuje opravu vedoucí muzea Hanička Pavel Minář, který také prozradil, že od sezóny 2020 se budou moci turisté těšit už na dva prohlídkové okruhy.

Dělostřelecká tvrz Hanička

První stavební práce sice začínají v těchto dnech, ale v žádném případě neohrozí stávající provoz.

„Pouze ve venkovní sekci. V exteriéru onoho dělostřeleckého srubu musí samozřejmě firma po dobu rekonstrukce působit a mít tam své zázemí. Takže bude jiný pohled na srub zvenčí. Jinak prohlídková trasa v podzemí nebude ničím narušena," doplňuje Pavel Minář.

Oprava části dělostřelecké tvrze by měla být dokončena v červnu příštího roku.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související