Brzy se vrátí žáci do lavic. Ve školách je ale rušno, pracují tam uklízečky, stavebníci a řemeslníci

19. srpen 2021 08:46

Začátek školního roku se blíží a tak ve školních budovách vrcholí generální úklidy, stěhuje se nábytek, dokončují se stavební práce. Reportérka Kateřina Kohoutová se zajela podívat do Základní školy náměstí Míru ve Vrchlabí.

Čtěte také

Hana Drapáková zapnula speciální stroj a začíná čistit podlahu ve velké tělocvičně. Do školy teď chodí uklízet téměř každý den na čtyři hodiny.
„Myje a hned za tím to současně vysává, tekže je to hned suché. ."

„Máme tady uklízečky na poloviční úvazek, to je kolem 50 až 60 procent, a na celý úvazek. A každá si uklízí svůj úsek," vysvětluje Andrea Horáková ze sekretariátu vrchlabské Základní školy náměstí Míru.
„Teď probíhá největší úklid, uklízečky na to mají celý měsíc. Mělo by to být hotovo do přípravného týdne. Uklízí se prakticky úplně všechno, je to nejdůkladnější úklid za celý rok. Každá věc se musí přejet hadrem. Od oken, přes podlahy a skříně. Někdy se sundávají i věci z půdy, které také musí projít úklidem."

Začátek školního roku se blíží a tak ve školních budovách vrcholí generální úklidy

Kromě uklízeček jsou ve škole také řemeslníci a stavebníci. Ve zmodernizované třídě přírodopisu elektrikář Pavel Hladík dokončuje instalaci posledního vybavení.
„Zapojení elektrických panelů v lavicích pro žáky. Aby měli možnost během výuky si připojit tablet nebo notebook."

Čtěte také

Stavební hluk je slyšet také ze školní zahrady.

„Jsou zabetonovány patky pro altány a finále proběhne příští týden. Přijede firma a vše nainstaluje, včetně poznávacích tabulí a dalších prvků. Aby to mělo punc zahrady s přírodními prvky," říká ředitel školy Petr Jindřich.

A dodává, že někteří učitelé už přichází do školy a připravují se na začátek nového roku. Tým určených zaměstnanců dolaďuje rozvrhy hodin pro každou třídu.
„Připravit nový rozvrh se vším dělením a kombinacemi i s tandemovou výukou je složitá věc. Na tom se pracuje přes celé prázdniny."

Všichni zaměstnanci přijdou do školy příští pondělí, tedy 23. srpna, kdy je čeká velká porada.

Spustit audio

Související