Biograf Český ráj v Jičíně je nový i starý současně. Po opravě má opět podobu z první republiky

15. červen 2018 08:33

V Jičíně se po náročné opravě otevřel biograf Český ráj. Dnes bude poprvé po více jak roční pauze promítat. Jak se kino změnilo, to zajímalo i reportérku Kateřinu Kohoutovou, která se dostala do všech prostor a zákoutí. 

Prvním filmem bude Hastrman režiséra Ondřeje Havelky. Kino se jak zvenčí tak zevnitř hodně změnilo. V prvním patře vznikl výstavní prostor, kde jsou umístěny staré projkektory, kamery a další přístroje. Kompletně se vyměnila technika, ozvučení i sedadla.

Celkově si ale 95 let staré kino zachovalo svůj vzhled z roku 1923. Za přestavbu, která trvala od loňského března, město zaplatilo zhruba 40 milionů korun. Šlo i o největší investici města do kulturního zařízení po roce 1989.

Kapacitu sálu projektant snížil z 310 na 155 sedadel. Promítací kabinu stavbaři přesunuli a foyer rozšířili i do patra, upravili také okolní veřejná prostranství. Budova byla původně otevřena jako divadlo.

Biograf Český ráj v Jičíně září novotou

S Michalem Miškovským, ředitelem biografu Český ráj, jsme vstoupili hlavními dveřmi do předsálí. Co se tady změnilo?

„Naprosto všechno. Předsálí je celé nové. Kino je prakticky celé nové. Avšak pořád staré," usmívá se Michal Miškovský.

Biograf Český ráj do nového kabátu. Přestavba má trvat 58 týdnů a přijít by měla na 35 milionů

Diváci v kině

Začala přestavba biografu Český ráj v Jičíně. Ten má zpět získat podobu jakou měl ve 20.letech minulého století. Práce mají přijít na 35 milionů korun a město je zaplatí z vlastního rozpočtu. Diváci o filmy nepřijdou. Promítání se stěhuje do valdického kulturního domu. Zdejší kinosál z 80. let tak téměř po 25 letech znovu ožije a to už 1.dubna.

A doplňuje, ýe se předsálí oproti těm původním prostorům zvětšilo: „Protože jsme měli problém s kapacitou předsálí vůči kapacitě sálu. Takže když přišlo hodně diváků, tak jsme tomu interně říkali, že tady stáli jako tučňáci."

Když se rozhlédneme kolem sebe, tak tady lidé najdou pochopitelně pokladnu, občerstvení, toalety. „Všechno. Pokladna, šatna, bar, toalety. Vše nové a komfortně vybaveno pro diváka."

Teď už jsme v hlavním sále kina. Je tu promítací plátno, opona, nová křesla. Sedí se na nich pohodlně. Mají dřevenou a polstrovanou část.

Biograf Český ráj v Jičíně září novotou

„Přesně tak. A první tři řady jsou ještě navíc vybaveny takovým stolkem. Pokud budeme dělat nějakou přednášku, tak z područky, kterou odemkneme, vytáhneme stolek, kde si může dát posluchač například notebook a psát si poznámky, dělat si zápisky. A když mu dojde proud, tak pod každou sedačkou je zásuvka pro připojení. A samozřejmě připojení wi-fi," ukazuje Michal Miškovský.

Čtěte takéBiograf Český ráj

Co se týká promítací techniky, plátna, opony. Tady je všechno také moderní. „V podstatě jen projektor, který jsme měli, ten jsme si zase přivezli zpátky. Protože ten zatím není potřeba nový. A máme nové promítací plátno, nové opony a nový zvuk. Ten je 3D objektový Dolby Atmos. Jsme asi čtrnácté kino v republice, které je tímto kvalitným zvukem vybaveno. Je to nejlepší zvuk na světě," doplňuje Michal Miškovský.

Jičínský biograf plánuje promítat až 900 představení ročně.

Spustit audio

Související