90. výročí narození Josefa Vágnera slaví ve Dvoře Králové známkami Velké africké expedice

26. květen 2018 09:25

Zvířata královédvorského safari propagují nové poštovní známky. Je jich rovných padesát a každá z nich zobrazuje jedno zvíře ulovené zakladatelem safari Josefem Vágnerem v Africe. Odchytil a do Evropy dovezl dva tisíce exemplářů!

A protože by se v těchto dnech dožil Josef Vágner 90 let, uspořádal současný ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas prezentaci nových poštovních známek na jeho počest. Byla u toho i redaktorka Dana Voňková.

Představení nové emise, jejímž tématem jsou slavné Vágnerovy expedice do Afriky, proběhlo společně s odhalením dvou Burianových obrazů ze soukromé sbírky.

Josef Vágner za svůj život dokázal něco, co se před ním ani po něm už nikomu nepovedlo. Z afrického kontinentu přivezl okolo dvou tisíc zvířat, která nejen ve Dvoře Králové dala základ velmi cenným chovům. I díky němu můžeme dnes plnit hlavní poslání zoologických zahrad - vracet ohrožené druhy zpět do přírody,“ říká nynější ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas.

Křest známek

Na počest Josefa Vágnera a jako připomenutí letošního 90. výročí jeho narození byly známky slavnostně pokřtěny. Křtu známek se kromě dcery Josefa Vágnera Lenky ujal Josef Janeček, Vágnerův dlouholetý spolupracovník a pozdější ředitel liberecké zoo, a rovněž režisér a člen Senátu ČR Václav Chaloupek.

Safari v Čechách - nový film o legendárním řediteli dvorské zoo Josefu Vágnerovi

Legendární ředitel dvorské zoo Josef Vágner

Slavný cestovatel, přírodovědec a bývalý populární ředitel královédvorské zoologické zahrady Josef Vágner se stal námětem nového dokumentárního snímku. Režisér Ivo Pavelek po sedmi letech práce uvedl na filmová plátna snímek pojednávající o životě bývalého ředitelé dvorské zoo Josefa Vágnera, kterého proslavily zejména jedinečné transporty zvířat z Afriky do Evropy. Celovečerní dokument Safari v Čechách měl premiéru v Hradci Králové, druhá premiéra se konala přímo ve Dvoře Králové.

Jsem velice ráda, že safari park věnuje tolik pozornosti památce mého otce a je mi ctí, že se mohu oslav zúčastnit. Věřím, že alba známek připomenou generacím pamětníků i mladým lidem doby, kdy bylo dnes už vzácných afrických zvířat dostatek,“ říká Lenka Vágnerová. Známky zobrazující zvířata, která Vágner ze svých výprav do Dvora Králové dovezl, dostaly název Velké africké expedice. Autorkou výtvarného návrhu je malířka a spolupracovnice dvorského safari parku Jitka Mašínová.

Představení Burianova obrazu

Současně s křtem známek byly poprvé veřejně představeny dva obrazy, jejichž autorem je slavný malíř a Vágnerův přítel Zdeněk Burian. Výtvarná díla zachycující gorilu v deštném pralese a scénu lovu na srstnatého nosorožce z doby pravěku se stanou dočasnou součástí galerie Zdeňka Buriana, která se nachází ve správní budově v areálu safari parku. Obrazy zapůjčila dcera Josefa Vágnera Jana Hetfleischová a budou k vidění pouze v průběhu letošní hlavní sezony, do konce září.

Známky je možné zakoupit přímo v safari parku v kamenném obchodě nebo online v e-shopu od pátku 25. května. Cena jednoho archu činí 650 Kč, v případě nákupu obou archů je cena 1 250 Kč.

Safari Park Dvůr Králové připravil na počest Josefa Vágnera emisi vlastních známek
autoři: Milan Baják , DV , Andrea Jiroušová
Spustit audio

Související